Ikan Goreng Celup Tepung
Feveret suami dan anak-anak ni. Kadang-kadang tak sempat jadi lauk dan diratah anak-anak.
Kalau guna ikan yang kecil saiznya lagi best. Boleh goreng garing-garing. Bila makan...crunchy jer...
Ikan Goreng Celup Tepung
by Shikin
Bahan-Bahannya
Ikan Kembung/Temenung ( jenis dan jumlahnya terpulang kepada citarasa masing-masing)
1 cawan tepung Serbaguna
2 sudu besar mentega
Air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng (deep fryer)
Cara-Cara
- Bersihkan ikan. Tos dan ketepikan.
- Masukkan tepung dan mentega kedalam bekas.
- Tuang air sedikit demi sedikit.
- Bancuh adunan seperti kita nak buat goreng pisang. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Yang sedang-sedang saja ya...
- Rasa masin secukupnya.
- Panaskan minyak.
- Celup ikan ke dalam adunan tepung.
- Goreng sampai masak. (semasa menggoreng ikan bolehlah dilurutkan daun kari ke dalam minyak gorengan untuk menambah bau masakan)
Ulasan
Catat Ulasan