Ikan Goreng Celup Tepung

Feveret suami dan anak-anak ni. Kadang-kadang tak sempat jadi lauk dan diratah anak-anak. 

Kalau guna ikan yang kecil saiznya lagi best. Boleh goreng garing-garing. Bila makan...crunchy jer...


Ikan Goreng Celup Tepung

Bahan-Bahannya
Ikan Kembung/Temenung ( jenis dan jumlahnya terpulang kepada citarasa masing-masing)
1 cawan tepung Serbaguna
2 sudu besar mentega
Air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng (deep fryer)

Cara-Cara
  1. Bersihkan ikan. Tos dan ketepikan.
  2. Masukkan tepung dan mentega kedalam bekas. 
  3. Tuang air sedikit demi sedikit. 
  4. Bancuh adunan seperti kita nak buat goreng pisang. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Yang sedang-sedang saja ya...
  5. Rasa masin secukupnya.
  6. Panaskan minyak.
  7. Celup ikan ke dalam adunan tepung. 
  8. Goreng sampai masak. (semasa menggoreng ikan bolehlah dilurutkan daun kari ke dalam minyak gorengan untuk menambah bau masakan)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu