Lala Tumis Air
Lauk yang biasa-biasa aje, tapi tetap nak letak entry gak dalam blog ni.
Bukannya apa dalam duk kata resepi biasa-biasa ada juga yang tak berapa biasa nak masak lala ni. Jadi saya letakkan entry tentang lala kali ni.
Next time adinda-adinda dan anak-anakku kalau nak masak lala, refer kat sini yea...
Lala Tumis Air
by Shikin
by Shikin
Bahan-Bahan
1kg lala
2 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - dimayang
1 labu bawang besar - dipotong bulat
2 batang serai - dititik
2 biji cili merah (guna cili padi coz cili merah tak de stok) - potong memanjang
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukupnya (jika perlu)
Cara-Cara
- Rendam lala dalam air lebih kurang 1/2 jam untuk mengeluarkan pasir. Basuh bersih dan tos. Ketepikan
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dimayang beserta serai sehingga naik bau.
- Masukkan cili merah. Kacau seketika.
- Masukkan bawang besar. Kacau lagi.
- Masukkan lala. Kaup balikkan sehingga kulit lala terbuka. Tambah air jika inginkan lala berkuah.
- Masukkan garam (jika perlu). Lala selalunya akan mengeluarkan rasa masinnya yang tersendiri.
- Angkat dan hidangkan
Ulasan
Catat Ulasan