Kangkung Goreng Udang Bercili
Sesekali layan kangkung goreng dengan nasi putih panas-panas pun sedap jugakkan. Selalunya kalau masak kangkung saya lebih suka buat kangkung goreng belacan. Tapi kali ni saya cuma goreng dengan udang dan cili merah yang dihiris-hiris sahaja. Tak pedas sangat dan anak-anak pun boleh makan.
Kangkung Goreng Bercili
by Shikin
Bahan-bahan
1 ikat kangkung - dipotong ikut kesesuaian. Basuh bersih-bersih dan toskan.
100 gm udang kecil - buang kepala dan ekornya
1 ulas bawang putih - dimayang
2 ulas bawang merah - dimayang
1/2 labu bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dihiris memanjang
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara
- Panaskan minyak
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
- Masukkan udang, kacau seketika.
- Masukkan cili merah yang dihiris. Masukkan kangkung yang telah dibersihkan. Kacau sehingga kangkung masak.
- Perisakan dengan garam. (Jika suka boleh tambah sos tiram) Padamkan api.
- Sedia untuk dihidang
Ulasan
Catat Ulasan