Apam Pisang
Menghabiskan saki baki pisang awak yang ada kat dapur. Mulanya nak buat lengat pisang aja.
Tapi masa duk selak-selak majalah rasa terpandanglah pulak resepi apam pisang. Tengok bahan-bahan yang digunakan ada kat dapur.
Cuma tang pisangnya tu, dia tak sebut la pulak pisang apa. Pisang awak boleh kerr??? Boleh la kot yerr??
Inilah hasilnya
Untuk resepinya pula
APAM PISANG
by Shikin
sumber : Majalah Rasa
Bahan-bahannya
500 gm pisang - dilenyek
4 biji telur
240 gm gula - (Bagi yang tidak gemarkan manis, boleh dikurangkan ke 200 - 220gm gula)
240 gm tepung gandum
2 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh esen vanilla
250ml minyak masak - saya guna minyak jagung
Cara-caranya
- Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat bersama. Ketepikan.
- Pukul gula dan telur sampai kembang. Masukkan tepung. Kacau.
- Masukkan minyak. kacau lagi.
- Masukkan pisang dan esen vanilla. Kacau lagi.
- Kalau suka boleh bahagikan dua adunan. 1 bahagian dicampur dengan 1 sudu besar serbuk koko.
- Tuang adunan secara berselang seli didalam acuan.
- Kukus selama 45 minit sehingga 1 jam atau sehingga apam masak.
- Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang
Ulasan
Catat Ulasan