Sambal Hitam Pahang

Sambal Hitam Pahang ni sesuai dimakan bersama nasi putih panas-panas dan ulam-ulaman. Memang best. Biasanya kalau buat sambal macam ni makan nasik tu selalu over limitlah. Berselera sungguh


Sambal Hitam Pahang 
by Shikin
Sumber : Majalah Rasa

Bahan-bahan
20 biji cili padi
10 biji belimbing buluh - rebus seketika dan toskan
100 gm ikan bilis
1 labu bawang besar - dimayang
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


Cara-cara membuatnya
  1. Tumbuk cili padi, belimbing buluh dan ikan bilis sehingga lumat.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga layu.
  3. Perasakan dengan garam
  4. Sedia untuk dihidang
  5. Masukkan  bahan-bahan yang telah ditumbuk lumat. Masak sehingga pecah minyak.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu