Sambal Hitam Pahang
Sambal Hitam Pahang ni sesuai dimakan bersama nasi putih panas-panas dan ulam-ulaman. Memang best. Biasanya kalau buat sambal macam ni makan nasik tu selalu over limitlah. Berselera sungguh
Sambal Hitam Pahang
by Shikin
Sumber : Majalah Rasa
Bahan-bahan
20 biji cili padi
10 biji belimbing buluh - rebus seketika dan toskan
100 gm ikan bilis
1 labu bawang besar - dimayang
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya
Sambal Hitam Pahang
by Shikin
Sumber : Majalah Rasa
Bahan-bahan
20 biji cili padi
10 biji belimbing buluh - rebus seketika dan toskan
100 gm ikan bilis
1 labu bawang besar - dimayang
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara membuatnya
- Tumbuk cili padi, belimbing buluh dan ikan bilis sehingga lumat.
- Panaskan minyak, tumis bawang besar sehingga layu.
- Perasakan dengan garam
- Sedia untuk dihidang
- Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk lumat. Masak sehingga pecah minyak.
Ulasan
Catat Ulasan