Bingka Ubi

Buat lagi bingka ubi ni untuk kesekian kalinya. Yang dua kali sebelum ni failed. Keras la, kurang garing, tak cukup manis... Hmm...pendek kata serba tak kena jadinya.

Tapi tak per.. Berpegang kepada prinsip "Practise make perfect", saya buat lagi bengkang ubi tu. Never give up, kay...

Alhamdulillah yang ni menjadi lah juga. Boleh dimakan sampai habis dan tak perlu dibakulsampahkan. Masih menggunakan resepi yang saya buat sebelum ni. Tapi kali ni saya pastikan sukatannya betul.

Saya tempekkan sekali lagi resepi tu di sini untuk rujukan.


BENGKANG UBI
by Shikin

Bahan-bahan
  • 2kg Ubi Kayu - disagat/diperah air. Air perahan ubi dibiarkan seketika sehingga hening dan sagunya mendap. Buang air dan ambil sagu untuk di campur dengan adunan bengkan nanti.
  • 550ml santan (drpd sebiji kelapa)
  • 1/2cawan tepung gandum
  • 300gm gula
  • sedikit garam
  • pewarna kuning (optional)

Cara
  • campur kesemua bahan,gaul sebati
  • tuang adunan kedalam loyang
  • masukkan ke dalam oven
  • bakar selama 30-45 minit (sehingga masak)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu