Sudi-Sudi Ikut Saya...

Khamis, 13 Oktober 2011

Jus Rosselle

Rosselle ni pemberian daripada mak pengasuh Nuha. Cuba tengok warnanya, merah. Cantik jer warnanya bila direbus untuk dijadikan jus.



Bila rebus dapat lebih kurang 1 liter pati rosselle. Ori lagi tu. Tak pakai pengawet atau pewarna.

Nak minum, tuangkan pati secukupnya, tambah aja dengan air gula dan ketulan ais. Rasanya masam-masam manis. MasyaAllah...sedapnya.

Jus Rosselle
by Shikin

Bahan-bahan
Roselle - koyak-koyakkan kelopak rosselle, buang bijinya. Masukkan kedalam periuk dan rebus sehingga keluar patinya yang berwarna kemerah-merahan
Air
Gula
Ketulan Ais







Cara-cara
  1. Tuangkan pati rosselle dan air gula kedalam gelas.
  2. Masukkan air secukupnya
  3. Tambah dengan ketulan ais.
  4. Sedia untuk diminum

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Resepi

Terdapat ralat dalam alat ini