Buah Melaka
Buah Melaka
By Shikin
Bahan-Bahan
2 cawan tepung pulut
Air
Daun Pandan (kisar dengan sedikit air untuk mendapatkan patinya)
Kelapa Parut
Gula Melaka - potong kecil2
Secubit garam
Pewarna hijau (letak kalau nak warna kuih lebih terang)
Cara-Cara
- Masukkan tepung pulut dalam besen. Tuang pati pandan sedikit demi sedikit. Sambil2 tu gaul tepung agar sebati dengan pati pandan tadi. Pastikan menjadi doh yang sedang2 eloklah. Tak terlalu keras @ terlalu lembik.
- Cubit sedikit doh tepung dan leperkan atas tapak tangan.
- Ambik seketul gula melaka, letak atas doh tadi.
- Kmdn gentel sampai menjadi bulat.
- Masukkan dalam periuk yang berisi air mendidih.
- Apabila buah melaka timbul dipermukaan periuk, angkat dengan penapis.
- Golekkan atas kelapa parut yang telah digaul dengan secubit garam.
- Buah melaka sudah sedia untuk dihidang.
Ulasan
Catat Ulasan