Siakap Sweet Sour
Menu sahur 10
Ikan siakap ni saya goreng garing2 dan tuangkan sos sweet sour kat atasnya. Syok juga pagi2 buta ratah-ratah ikan.
Biarpun simple ajer, yang pasti, 2 ekor ikan ni habis sekali hadap jerr...
Biarpun simple ajer, yang pasti, 2 ekor ikan ni habis sekali hadap jerr...
Siakap Sweet Sour
By Shikin
Bahan-Bahan
Ikan
Ikan siakap - 2 ekor, saiz sederhana
Tepung Ubi
Garam
Lada Sulah
- Siang ikan dan cuci bersih2.
- Gaulkan ikan dengan garam, lada sulah dan tepung ubi.
- Panaskan minyak. Goreng ikan sampai masak (saya goreng sampai garing).
- Angkat dan ketepikan
Sos sweet sour
4 sdb cili kisar
2 sdb sos cili
2 ulas bawang putih - chop
1 biji bawang besar - dadu
1/4 biji nenas - dadu
1 btg karot - dadu
1/2 btg timun - dadu
cili merah - hiris
garam dan gula
-bahan2 ni boleh ditambah @ dikurangkan ikut selera masing2.
- panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan bawang besar.
- Apabila bawang dah layu, masukkan cili kisar. Masak sampai cili garing.
- Kemudian masukkan pula sos cili (boleh juga masukkan sos tiram dan sos tomato kalau suka. kali ni saya tak letak pun)
- Kalau bahan tumisan terlalu pekat, masukkan sedikit air
- Masukkan pula nenas, karot, timun dan cili merah.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Padamkan api. Sos sweet sour bolehlah dicurahkan keatas ikan yang telah digoreng tadi.
- Nikmati segera untuk mendapatkan rasa rangup ikan yang digoreng garing tadi. kalau dibiarkan lama, kuah akan meresap kedalam ikan. So...takde lah kruk..kruk bunyinya.
Sedapnyaaa...
BalasPadam