Tomyam Putih Jenahak


Menu sahur hari ketiga...

Pagi-pagi buta layan tomyam??? Ok aperr!!! hehehe

En. Tahiri request tomyam ni. Balik keje kelmarin tengok dia dah beli 2 keping isi jenahak, dengan segala perkakas tomyam. Saya tinggal nak masak jer... So, layan lah...

Best jugak makan tomyam masa sahur. Sedap hirup tomyam panas-panas yg ada rasa masam dan pedas... Terbuka selera...

Guna resepi resepi tomyam siakap yang biasa saya buat. Resepi ada kat bawah...


Tomyam Putih Siakap Ala Redza
By Shikin

Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap - boleh masak sekor2 @ dipotong2 ikut suka (kali ni saya guna isi jenahak)
3 ulas bawang putih - ketuk
10 biji cili padi thai - ketuk
1 biji bawang besar - hiris bulat/potong baji (lupa nak letak. masak pagi2 duk mamun2 lg capai apa yg ingat)
5 batang serai - potong menyerong
2 inci lengkuas - hiris kasar
1 inci halia - hiris kasar
5 helai daun limau purut - potong menyerong
limau nipis - perah airnya sahaja
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar susu pekat manis
garam secukupnya
air
lada benggala ( ni pun x letak, lupa)
sayur2an (tomato, karot, bunga kubis etc)
cendawan telinga (boleh juga guna cendawan tiram, butang etc) - x letak kali ni



Cara2
  1. Masukkan bwg putih, cili padi, bawang besar, serai lengkuas, halia,daun limau purut dan air kedalam kuali/periuk.
  2. Panaskan api, reneh bahan2 tersebut sampai mendidih.
  3. Masukkan sos ikan, sayur2 yang keras. Biarkan seketika.
  4. Masukkan pula ikan, lada benggala, cendawan. Biar sampai ikan masak. (Masa ni api kena betul2 kuat. Kalau boleh tutup periuk/kuali spy ikan cpt masak.)
  5. Perah jus limau dan letakkan garam secukupnya.
  6. Masukkan juga susu pekat. Kacau sebati. Masukkan sekali tomato.
  7. Padamkan api
  8. Sedia untuk dihidang.

Ulasan

  1. x penah lagi buat tomyam guna ikan...
    sellau seafood je la...
    kalo ada ikan leh cuba ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah cida. Memang menepati selera akak sekeluarga. Guna ikan siakap pun sedap. :)

      Padam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu