Masak Lemak Temenung Dengan Kacang Panjang
Lauk kegemaran suami yang mudah untuk disediakan.
Masak Lemak Temenung Dengan Kacang Panjang
By Shikin
Bahan-Bahan
8 ekor ikan temenung / kembung (saiz kecil)
Santan (RM 1)
3 ulas bawang merah - mayang
1 labu bawang besar - belah 2, hiris nipis
6-7 biji cili padi - boleh dihiris/diketuk/masuk sebiji2
3-4 btg serai - dititik
1-2 inci lengkuas - dititik
1-2 kpg asam gelugur/keping
1 sdt serbuk kunyit (lagi best kalau guna kunyit hidup)
1-2 cwn air (ikut kesesuaian)
Garam
Kacang panjang - potong ikut kesesuaian
Cara-Cara
- Siang ikan, cuci bersih2.
- Masukkan kesemua bahan kedalam periuk.
- Masak dengan api perlahan, sampai mendidih. Api jgn terlalu kuat, dan pastikan santan tak pecah minyak.
- Perasakan dengan garam secukupnya.
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidang.
kite pun masak lemak2 gak semalam..tp udang...
BalasPadamikan temenung..lama x dgr ..hahah..kalo sini org panggil kembung
blk utara br dia jd termenung... :-P
Cida : dh biasa sebut temenung...kalo sebut kembung kat market rasa janggal ehh...hihihi
Padam