Gulai Ayam Kampung
Masak gulai ayam kampung untuk lauk sahur pagi ni.
Guna resepi mak mentua K.Am (rakan sekerja). Sejak dapat resepi drpd k.Am ni, asal nak buat kari ayam @ daging mmg guna resepi ni.
Gulai ni bukan saja sedap dimakan dengan nasi, tp sangat sesuai digandingkan dengan roti, katupat ataupun lemang. Memang masuklah...
Gulai Daging/Ayam/Tulang
By Shikin
Resepi : Mak mertua K.Am
Bahan2
Untuk Tumis :-
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 kuntum bunga lawang
5-6 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
2 tangkai daun kari
Bahan Kisar
1 bungkus rempah kari
15 tangkai cili kering
11/2 inci halia
8-9 ulas bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
Bahan Lain
1/2 ekor ayam (saya guna ayam kampung)
11/2 cawan santan
2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
Ubi kentang (potong 4)
Ubi kentang (potong 4)
Garam secukup rasa
1 peket kecil Ajinomoto (optional ) - saya tak letak
Minyak untuk menumis
Air
Satu bekas pos ke rumah mak untuk sahur pagi tadi |
Cara-Cara
- Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
- Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.
- Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.(Boleh tambahkan air, jika perlu)
- Perasakan dengan garam secukupnya.
- Padamkan api.
- Sedia untuk dihidang.
Tips dan petua :
Ayam dibasuh dengan cuka dan garam
Goreng ayam terlebih dahulu
Masukkan ayam masa pecah minyak
Masak dengan api perlahan
Ulasan
Catat Ulasan