Durian Creepe Lagikk...
Durian Creepe lagik...hehehe...
Request En Tahiri la ni... mentang-mentang skrg ni musim durian...
Maka saya berbesar hati menyediakan creepe untuk suami tersayang.
Saya buat 2 adunan resepi dibawah. Guna pan saiz 26cm, dptlah lebih kurang 8-10 creepe.
DURIAN CREPE
By : Shikin
Sumber : Sofea@after6am
Bahan-bahan-
20gm tepung gandum
20gm tepung ubi
10gm tepung kastard
10gm tepung jagung
1 biji telur
1 sdk myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
pwrna kuning
perisa durian
Cara-caranya
- Masuk semua bahan kedalam mangkuk. Sebatikan dengan whisk dan tapis.Kalau pekat tambah air sedikit
- Boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu, untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih.
- Ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yang dipegang..
- Layangkan kuali agar adunan sekata
- Masak atas api kecil.
- Masak hingga kering, angkat tak perlu terbalikkan semasa mengangkat.
Filling
150ML FRESH CREAM (saya guna jenama Rich) diputar hingga kental..
(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)
Isi durian..
- ambil sekeping creepe (terbalikkan yang belah atas kebawah)
- letakkan fresh cream letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya..
- lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah..
- siap
Ulasan
Catat Ulasan