Nasi Lemak Pandan Dengan Sambal Tumis Sotong
Bersahur dengan nasi lemak.
Kali ni buh kaler sikit bagi nampak meriah. Nasi tu saya tambah ngan jus pandan. Yang lain-lain masak cam biasa...
Nasi Lemak
By Shikin
Bahan-Bahan
Nasi
3 pot beras
Santan
Air - Kali ni letak jus pandan
Garam
1/2 sdt halba
1/2 sdt lada hitam
1 inci halia - hiris memanjang
Cara-cara
- Basuh beras bersih2 dan toskan. Kmdn masukkan kedalam periuk.
- Tuang santan dan air pandan secukupnya.
- Masukkan halba, lada hitam, dan halia.
- Perasakan dengan garam secukup rasa
- Tekan butang periuk nasi, biarkan sampai nasi masak.
- Hidang nasi bersama-sama sambal dan bahan pelengkap
Sambal Sotong
By Shikin
300gm sotong
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar (Sebiji dikisar dengan cili kering. Sebiji lagi dihiris)
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
- Sotong dicuci bersih. Gaul sebati dengan bahan-bahan lain. Perap lebih kurang 1/2 jam.
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar sampai layu.
- Kemudian masukkan sotong yang diperap tadi. Masak dengan api perlahan.
- Rasa masam, manis dan masin secukupnya.
- Kalau sambal pekat sangat boleh tuang sedikit air.
- Biarkan sambal mendidih dan pecah minyak.
- Padamkan api. Sedia dimakan dengan nasi lemak.
Bahan Pelengkap
Telur rebus / telur goreng
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng
Timun
Ulasan
Catat Ulasan