Kue Teow Kerang Telur Dibasuh

Tgkla tajuk entry tu...hehehe

Bukannya apa, pernah sekali masa keluar ke pekan tekak rasa teringin sangat nak makan char kue teow. Saya ajak En.Tahiri singgah kat satu gerai. Kebetulan masa lalu depan gerai nampaklah sebakul telur disusun atas kaunter. Saya terpandang tompok2 t**k ayam kat telur tu...

Terus saya tarik tgn En.Tahiri menjauhi gerai tersebut. Dah jauh sikit barulah saya bagitau kenapa tak jadi makan kat situ.

Hmmm...tu lah. Kalau nak makan digerai/kedai mmg kena perati betul2. Kadang2 aspek kebersihan tak begitu dititik beratkan. 

Sbb tu lebih baik masak sendiri kat rumah. Dan tentulah kebersihan kita jaga. Yang pasti telur2 tu dibasuh dulu sebelum digunakan. 

Kat rumah insyaAllah konsep "Halalan Thoyyiban" tu sentiasa kita amalkan.

Lagipun masakan air tangan isteri/ibu ni penambat selera suami & anak-anak. Biarpun tak setara mana, tapi tetap mendapat tempat dihati mereka.


Kue Teow Kerang
By Shikin

Bahan-Bahan
1 bungkus kue teow
150gm isi kerang
Taugeh
Kuchai
2 biji telur
4 ulas bawang putih
4 sdb cili kisar
1 sdb sos cili
1 sdb sos tomato
1 sdb sos tiram
Garam dan gula secukupnya
Sedikit minyak

Cara-Cara
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar, sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata. Letak garam dan gula secukup rasa.
  3. Kemudian masukkan isi kerang. Masak sampai bahan2 tumisan pecah minyak.
  4. Pecahkan telur. Kacau sekejap.
  5. Masukkan kue teow. Goreng sehingga kue teow berpalut dengan bahan2 tumisan tadi.
  6. Masukkan taugeh dan kuchai secukupnya. Gaul sebati.
  7. Padamkan api.
  8. Bolehlah dihidangkan bersama2 cili jeruk @ cili kicap.




Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kerepek Ubi Kayu

Rendang Daging Noxxa

Suci Dalam Debu